Header image  
NCLEX-RN, CGFNS, Canadian Licensure, HAAD, DOH,MOH, PSC, UPSC, ESI Exams, MSc.Nursing, PhD, Entrance Questions
   
line decor
Research l Reviews l Theories l Mental Health l Quiz
 
line decor

 
 
 
Psychology Quiz - I
This page was last updated March 25, 2011

1. Behaviourism, 'the science of behaviour" was proposed by:

A. Sigmond Freud

B. Erik Erickson

C. JB Watson

D. Ivan Pavlov

Answer Key

2. What did Freud believe most, if not all, of all our behaviour?

A. Conscious experiences

B. Gestalt perceptions

C. The unconscious mind

D. Observable experiences

Answer Key

3. Who among the following would be LEAST likely to talk about unconscious mind and conflicts?

A. Wundt

B. James

C. Watson

D. Wertheimer

Answer Key

4. Behaviour means:

A. Outward or overt action and reactions

B. Mental processes

C. Internal covert process

D. Meaningful thoughts

Answer Key

5. Operant conditioning was proposed by:

A. Ivan pavlov

B. BF Skinner

C. Sigmond Freud

D. Abraham Maslow

Answer Key

6. Which theory views that people have free-will and potential for self-actualization?

A. Behaviourism

B. Psychodynamic theory

C. Cognitive theory

D. Humanism

Answer Key

7. Indian Psychoanalytic Society was established by:

A. Prof. S. M Mohisin

B. Dr. NN Sengupta

C. Prof. Girindra Sehkhar Bose

D. H.P Maiti

Answer Key

8. Which of the following specialization in psychology deals with diagnosis and treatment of mental disorders?

A. Clinical

D. Developmental

C. Experimental

D. Personality

Answer Key

9. Gestalt is a German term meaning:

A. "Self- reliance"

B. "Good form"

C. "Internal conflicts"

D. "Meaning"

Answer Key

10. Cognitive Dissonance as a Theory of the Self was proposed by:

A. Leon Festinger

B. Abraham Maslow

C. Abraham Maslow

D. Eroc Burne

Answer Key

ANSWER KEY
1. C
2. C
3. C
4. A
5. B
6. D
7. C
8. A
9. B
10. A

References

  1. Allan Tasman, Jerald Kay, Jeffrey A. Lieberman, Michael B. First and Mario Maj (Eds). Psychiatry, Third Edition. John Wiley & Sons, Ltd, 2008.
  2. Kaplan HI, Sadock BJ. Synopsis of Psychiatry , Behavioral Sciences/ Clinical Psychiatry. 9th ed. Hong Kong :William and Wilkinson Publishers ;1998.

BACK TO TOP

Back to Quiz Corner
 
 

Advertisement by Google

 

 
           
 

About Us l Privacy Policy l Ad Policy l Disclaimer

Hosted with support from -

Copyright 2011@Current