Header image  
NCLEX-RN, CGFNS, Canadian Licensure Exam, HAAD, DOH, PSC, UPSC, ESI Nursing Exams, MSc. Nursing, PhD(N) Entrance Questions
   
line decor
Research l Reviews l Theories l Mental Health l Quiz
 
line decor
 
 
 
 
Nursing Research Quiz - 20
Reliability & Validity
This page was last updated on June 29, 2012

1. A study to establish reliability of Mini Mental-State Examination reported that Cronbach’s α measure of reliability was 0.91. This finding refers to the

A. Equivalency Reliability

B. Stability Reliability copyright@ nursingplanet.com/Quiz/nursing_research_quiz20.html

C. Internal Consistency

D. Interrater Reliability

lAnswer Key

Marioni RE, Chatfield M, Brayne C, Matthews FE, Ageing Study MR. The reliability of assigning individuals to cognitive states using the Mini Mental-State Examination: a population-based prospective cohort study,BMC Medical Research Methodology 2011, 11:127

2. What is NOT true about construct validity?

A. Construct validity is very much an ongoing process as one refines a theory.

B. Construct validity is the degree to which an instrument measures the trait or theoretical construct that it is intended to measure.

C. Multitrait-multimatrix method is a method to establish construct validity.

D. Estimate Cronbach’s alpha to establish construct validity.

Answer Key

3. Techniques used to assess reliability of instruments based on observational measures include all, EXCEPT:

A. Cohen's kappa

B. ANOVA

C. Interclass coeficient

D. Rank order correlations

E. Chi-square statistic

Answer Key

4. Maturation threat is a threat to:

A. External validity

B. Internal validity

C. Factro validity

D. Content validity

Answer Key

5. When establishing the psychometric properties of an instrument, what is NOT true about stability aspect of reliability?

A. Stability refers to agreement of measuring instruments over time.

B. Stability refers to homogeneity and Cronbach’s α and Kuder-Richardson coefficient are also measures to calculate it.

C. To determine stability, a measure or test is repeated on the same subjects at a future date.

D. The Spearman-Brown coefficient equal to or greater than 0.70 are usually considered sufficient for establishing stability.

E. Methods to determine stability include test, re-test reliability and parallel, equivalent or alternate forms reliability

Answer Key

6. What is NOT true about Kuder-Richardson coefficient (KR-20)?

A. KR-20 is used to estimate homogeneity of instrument.

B. R-20 is used when items have a dichotomous response, e.g. “yes/no”.

C. KR-20 is used to estimate the concordance between two or more observers scores of the same event or phenomenon.

D. KR-20 is based on the consistency of responses to all of the items of a single form of a test.

Answer Key

7. Internal consistency measures include:

A. Item-total correlations

B. Split-half reliability

C. Kuder-Richardson coefficient

D. Cronbach’s alpha

E. All of the above

Answer Key

8. A statistical measure of inter-rater reliability is:

A. Cohen’s Kappa

B. Cronbach’s α

C. Kuder-Richardson coefficient

D. Odds-ratiocopyright@ nursingplanet.com/Quiz/nursing_research_quiz20.html

Answer Key

9. Characteristics of content validity include all, except:

A. Content of the measure is justified by other evidence.

B. Content validity entire range or universe of the construct.

C. Content validity is usually evaluated and scored by experts in the content area.copyright@ nursingplanet.com/Quiz/nursing_research_quiz20.html

D. Content validity is a form of criterion related validity.

E. A CVI (content validity index) of .80 or more is desirable.

Answer Key

10. A study to determine the psychometric properties of The Vellore Screening Instrument for Dementia – Informant version reported reliability coefficient of the instrument as: intra-class correlation coefficient = 0.995; 95% CI, 0.981–0.998.

This values refers to:copyright@ nursingplanet.com/Quiz/nursing_research_quiz20.html

A. Inter-rater reliability

B. Split-half reliability

C. Test, re-test reliability

D. Internal consistency

Answer Key

Stanley R, Kuruvilla A, Kumar S, Gayathri K, Mathews P, Abraham V, Rajkumar A, Jacob KS. The Vellore screening instruments and strategies for the diagnosis of dementia in the community. Int Psychogeriatr. 2009 Jun;21(3):539-47

Answer Key copyright@ nursingplanet.com/Quiz/nursing_research_quiz20.html

1. C 2. D 3. E 4. B 5. B
6. C 7. E 8. A 9. D 10. A
         

References

  1. Polit H, Beck C T. Nursing research. 8th ed. New Delhi: Williams and Wilkins; 2008.
  2. Burns N, Grove S K. Understanding nursing research. 4th ed. New Delhi: Elsevier; 2007.
  3. Park JE, Park K. Text Book of Preventive and Social Medicine. 19th Edition. Jabalpur: M.S. Banarsidas Bhanot; 2007.
  4. Questions from entrance examinations relevant to nursing conducted in India. (NIMHANS/AIIMS/Manipal/Kerala/All India etc..)
  5. Cohen J. Statistical Power Analysis for the Behavioral Sciences. Erlbaum, Hillsdale, NJ; 1988.

Back to Quiz Corner

   
   
 
 
 
           
 

About Us l Privacy Policy l Ad Policy l Disclaimer

Hosted with support from AIPPG

Copyright 2012 @Current